5 etape sănătoase în regândirea relațiilor

Există un mare interes pentru articolele de genul acesta, al soluțiilor miraculoase prin care viețile noastre să se transforme peste noapte.

Și mie îmi place să le citesc și îmi place să le scriu, pentru că, de cele mai multe ori, sub aceste tipuri de titluri care prind, se află informații utile, obiective și chiar studiate și care merită a fi puse în practică.

Ce nu îmi place este că ele, titlurile care prind, induc ideea de simplitate, rapiditate, de ușurință. Și cititorul are la final impresia că e ușor și că a înțeles și că gata, viața lui se va schimba. Sigur, și această impresie de moment presupune o mică schimbare în felul său de a vedea lucrurile. Dar, ideal, schimbările de durată sunt cele de gradul doi, adică, din păcate, exact ca la arsuri, să acopere aspecte mai importante din ființa umană, un grad mai mare de impact și cu urmări mai vizibile. (Metafora îmi displace, dar o găsesc a fi chiar potrivită și pentru gardele schimbărilor de mentalitate).

Și pentru că „întâmplarea” face să am o formare profesională cât de cât competentă în domeniu, îmi permit să scriu și eu despre cinci obiceiuri (mi se pare mai încurajatoare această etichetă) care să ne ajute să privim relațiile într-un mod diferit.

Și când zic relație, mă gândesc la interacțiunile dintre două entități, fie că e relația cu mine însămi, fie că e o relație semnificativă (amoroasă, profesională sau mai știu eu de care).

1. Definește

IMG_20170624_124226

Nu e nevoie să treci printr-un impas în relația ta (cu tine sau cu ceilalți) pentru a defini, din când în când, în ce termeni sunteți. Ia pulsul relației, vezi ce temperatură are, ce valențe are temperatura. E fierbinte pentru că sunteți pasionali sau e fierbinte pentru că sunteți în conflict? E rece pentru că aveți preocupări diferite în acest moment dar vă armonizați, sau e rece pentru că intensitatea interacțiunilor a scăzut drastic, fără posibilitatea de a fi încălzită?

Definind relațiile în care te afli te va ajuta și să îți calibrezi comportamentele la celălalt. Ai nevoie ca o relație să fie cât mai clară ca să știi cum să te porți încât nici tu și nici celălalt să nu suferiți, să evitați sentimentele confuze, să vă învârtiți unul în jurul celuilalt fără să știți ce așteptări aveți voi și ce așteptări are celălalt. E nevoie să întrebi? Întreabă. Ai nevoie de clarificări? Obține-le. De la tine și de la ceilalți.

2. Proiectează

dreaming

sursă foto

Sau „visează cu ochii deschiși”. Ai nevoie să știi în ce direcție îți dorești să meargă relația. Pune-ți problema că poate fi foarte frumoasă sau se poate sfârși pentru că nu corespunzi așteptărilor celuilalt. O relație se poate continua sau se poate finaliza. Proiecția te ajută și să te adaptezi rezultatelor viitoare dar și să scazi din intensitatea emoțiilor prezente. Că te afli în conflict cu cineva (sau cu tine), imaginându-ți cum ai vrea să fie acea relație poți să mai temperezi din furie și din frustrare. Ceea ce îți va permite să comunici mai puțin agresiv, mai puțin centrat pe tine și mai mult pe relație și să fii dispus să înțelegi și versiunea celuilalt. Și, momentele de „cap în nori” te-ar putea ajuta să vezi situația mai de la distanță și să rămâi în alertă.

3. Meditează

2014-07-16-timeisnow.jpg

sursă foto

Și prin meditație mă refer la momentele de singurătate, de intimitate, în care poți lua gând cu gând și să îl intorci pe fiecare parte. În care cauți țintit soluții, cauți răspunsuri și hotărâre. Nu meditație în care să te eliberezi de gânduri ci meditație în care să îți clarifici gândurile. Meditație în care să te cauți pe tine și să vezi ce ai simțit tu, ce crezi că a simțit celălalt. Meditație în care să vezi unde ești în momentul prezent, cu bune și rele. Cu plusuri și minusuri. Pentru ca mai apoi să știi ce ai de zis, ce ai de dat, ce ai de cerut și, mai ales, ce ai de făcut.

Acum na, dacă te ajută să îți pui și muzică de relaxare, să aprinzi o lumânare parfumată, să bei un ceai sau o cafea, s-ar putea să te ajute (și ne păstrăm și aproape de meditația clasică).

4. Schimbă

IMG_20170624_130319.jpg

Meditația îți va aduce, inevitabil, răspunsuri la ceea ce te întrebi și îți va oferi perspective de schimbare. Cred cu tărie că în meditație ne pregătim cu adevărat să obținem ceea ce ne dorim. În meditație ne găsim motivația. Să slăbim, să iubim, să alergăm, să muncim. Să ne îmbunătățim relația cu noi și relațiile cu ceilalți. Și atunci, când afli ceea ce îți dorești, evaluează situația actuală și vezi ce ai de schimbat pentru ca lucrurile să se așeze pe făgașul dorit. Nu vei simți teamă, nu vei simți slăbiciune, nu vei gândi că nu ai încredere în tine. Schimbarea va veni de la sine.

5. Verifică

IMG_20170624_130906

Lasă-ți spațiu să te adaptezi, să ajustezi schimbarea. Verifică dacă e într-adevăr ce ți-ai dorit. Verifică dacă lucrurile se aliniază cum ți-ai imaginat. Verifică să te oprești acolo unde ți-ai propus de la început. Nu te lăsa purtat de valul schimbării și nu cere mai mult decât ai gândit. O replică în plus și o relație se întoarce de unde a plecat. Un pas în minus și riști să pierzi ce ai construit pentru tine, cu tine. Verificarea e ca încheietoarea de la brățară, unește și ține legate cele două capete. Pentru că verificând vei avea indicii noi pe care să le definești. Și să începi din nou rotația ce duce mai departe, pas cu pas, o relație.

Completează lista cu ce crezi tu ca ai nevoie să adaugi. La urma urmei fiecare din noi suntem unici și relațiile noastre nu seamănă unele cu altele. Doar că e nevoie să ai un model, ceva de care să te agăți când îți pui în gând să îți regândești relațiile.

Cu cel mai mare drag,

Iulia

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s