[Bookview] Meik Wiking – Mica enciclopedie Hygge

– Sau –

„Rețeta daneză a fericirii”

Nu există nimeni pe lumea aceasta care să nu își dorească sș trăiască fericit. Acum, dacă e sa intrăm cu adevărat în detalii ar trebui ca fiecare să definească fericirea din propria perspectivă. Sau, am putea începe prin a identifica diferențele între fericire, bucurie, mulțumire, satisfacție și altele care ar purea fi ușor confundate între ele.

Însă ideea de hygge tocmai asta își propune să evite: complicațiile.

Din cum am citi eu cartea, ideea e că lucrurile simple, de atmosferă, de relaționare, sunt cele care ne aduc, până la urmă, față în față cu fericirea.

Pentru mine, aceasta este cartea artei de a trăi frumos. Și dacă tot e vorba de frumusețe de ce oare să nu fie această recenzie focalizata pe frumusețe ?

1. Coperta este frumoasă

Este cartonată, într-o culoare pe care nu aș ști să o descriu, dar care e plăcută ochiului și care calmează. Are inserții aurii superbe (care din nefericire se cam șterg, dacă nu o mânuiești cu atenție) iar micuțele pictograme reprezintă ceea ce-i mai hygge: păsări, natură, lumânări, ceai, aburi …

(Eu am versiunea cartonată, am luat-o de pe elefant.ro la reducere, cu unul din acele coduri de 50% reducere, cu care îmi iau cam toate cărțile de altfel)

IMG_20170531_214345

2. Pozele sunt frumoase

Acum să fim serioși. Cam oricine deține fie un aparat foto, fie un smartphone cu o cameră performantă, așa că, să ai o colecție întreagă de fotografii (cu absolut ooorice îți dorești) nu mai miră pe nimeni. Insă, pe lângă faptul că pozele acestei cărți sunt strict legate de subiectul abordat, ele nu îți redau lucruri, obiecte, persoane. Ele redau stări de spirit. Și poate nu sunt frumoase prin tehnica folosită de fotograf, prin lumini, umbre, culori și alte tehnicalități. Ele sunt frumoase prin relaxarea, prin calmul și prin echilibrul pe care îl transmit. Sunt pline de viață, deși statice.

IMG_20170531_213757

IMG_20170531_214223

3. Hârtia este frumoasă

Desigur, asta ține și de editura și de indicațiile autorului, probabil. Ce știu eu. Daar, ediția pe care o am eu are o hârtie în acord cu tema daneză: oarecum nerafinată, esențială, de bază, dar în același timp, suprbă la culoare, la miros, la pipăit (adică la textura, ok).

IMG_20170531_213525

4. Conținutul este frumos

Normal, când simți fericirea ești și predispus spre frumos. Vezi frumosul în jurul tău, te simți frumos pe interior. Chiar. Oare frumusețea interioară nu este, de fapt, fericire? Mmm … Iar complic lucrurile. Noroc de Hygge că îmi revin parcă mai repede. Dar, revenind la conținut, cartea este structurată pe 16 capitole, conținând fiecare indicații despre cum să aducem starea de hygge în viața noastră. Fiecare capitol cu perspectiva sa asupra lucrurilor, deși nota generală de simplitate se menține.

Ceea ce am digerat eu puțin mai greu în ceea ce privește conținutul cărții ar fi focalizarea pe sezonul rece și activitățile din timpul iernii (cea mai hygge iarnă pentru mine fiind cea în care mi se permite să stau doar în casă, cu ceai, cărți, lumânări, pături și … mâncare), dar și faptul că, pentru noi, oameni cu mentalitate cu puternice influențe balcanice, liniștea nu înseamnă neapărat fericire. Noi vrem orașe, zgomote, muzică, hărmălaie. Acesta ar fi modul nostru de a căuta fericirea. Deși, odată cu înaintarea în vârstă, parcă tot în mijlocul lui nicăieri e mai bine. Tocmai pentru că e departe de zgomotele orașului.

IMG_20170531_213432

5. Schimbarea este frumoasă

Și prin schimbare mă refer la aportul pe care l-a avut cartea în ceea ce privește calibrarea vieții mele personale. Parcă altceva înseamnă acum o seară petrecută sub o pătură, pe canapea, cu capul pe cel mai important umăr al vieții mele, uitându-ne la televizor. Starea respectivă nu mai seamănă deloc cu pierderea timpului, ci cu asumare a liniștii. Nu mă mai tem că nu fac nimic semnificativ în viață, când tot ceea ce am acum este de neprețuit.

IMG_20170531_213503

IMG_20170531_213336

Și ce frumos că și în carte am citit că amintirile sunt hygge, dar momentele respective, trăite atunci în prezent, conștient, sunt și mai și …

Cu cel mai mare drag,

Iulia

2 gânduri despre „[Bookview] Meik Wiking – Mica enciclopedie Hygge

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s