Rebelii din „Revolutionary road”

Mă trezesc trăind sau asistând din ce în ce mai des la scene dintr-un film cutremurător: Revolutionary Road. Pentru cine l-a văzut, sunt curioasă cum au resimțit această peliculă. Eu am făcut inspirata alegere de a mi-l cumpăra pe DVD și mi-l pun de câte ori am starea necesară să îl văd. Și de fiecare dată am impresia că mă forțez în a mă uita, doar ca să mai învăț ceva din el.

Pentru cine nu l-a văzut, nu știu dacă să vi-l recomand sau nu … Decideți singuri după rândurile de mai jos.

E un film despre un cuplu frumos. Atât de frumos că fiecare și-ar dori să fie în locul celor doi. Cum începe povestea lor de dragoste, e fix ceea ce își dorește toată lumea să i se întâmple în fiecare relație în care intră. Cum se găsesc ei doi visători, unul mai expresiv ca celălalt, unul mai pozitiv și încrezător și celălalt captivat de asumarea celui ce în ochii oricui ar părea un nerealist. Și parcă trăiești acolo cu ei bucuria întâlnirii și a aceleași pagini pe care se află în povestea lor de dragoste. Atât de sincer e scenariul.

Revolutionary Road

Da … și când merg să viziteze ceea ce va deveni prima lor locuință … Oricine a trecut prin asta își poate aminti emoția noului, stomacul strâns, sentimentul de amețeală când te gândești la ce frumos se vede viitorul împreună.

11106.jpg

Și apoi viața cică intră într-o rutină. Dar nu puține sunt evenimentele care îi vor scoate pe parteneri din formalismul vieții tipic americănească. Venirea primului copil, greutățile cu care nu avea de unde să învețe să se descurce. Al doilea copil, cel care oricum nu mai e la fel de „interesant”. Cariera partenerului care va întreține familia. Frustrările sale că nu își trăiește visul, că e prins ca într-o cușcă și că nu e bun decât ca să plătească datoriile. Și totuși ăsta devine sensul vieții lui. N-o fi visul său dar e corporatist și e apreciat în corporație. Se simte valorizat, măcar acolo dacă acasă partenerul nu mai are ochi pentru el. Și cel care stă acasă … vinovat că celălalt duce în spate toată răspunderea obligațiilor materiale, încercând să îi țină visul în viață, nereușind decât să producă și mai multă frustrare la cel care, oricum, s-a resemnat și care nu se rușinează că s-a resemnat. Resemnarea sa e evoluție profesională. Nu-i nevoie de vise mărețe ca să fii fericit. Nu? Fericiți cei săraci cu duhul … că ei nu știu să viseze.

RevolutionaryRoad (1)

Și apoi criza cuplului, când ies la iveală, sub pretextul unor schimburi de păreri, toata nefericirea, toate neîmplinirile lor ca indivizi în cuplu, toată nepuțința de a se întoarce la începuturile idilice. Frustrarea că „noi” suntem la fel ca „ei” și nimic nu ne deosebește așa cum ne-am dorit la început. Și ce dacă sunt oameni în jur, și ce dacă alții spun cu atâta ușurință toate durerile tale, fără ca măcar să bănuiască? Ceilalți sunt nebunii, noi suntem normalii. Plictisitori de normali.

Aparențele înving. Însă furtuna nu o potolești răsturnând paharul. Căci el se umple la loc. Mai repede, mai tulbure.

„Și cine face regulile astea, în orice caz?”

E în natura omului să ducă doar atât cât crede singur că poate să ducă. Și când nu mai poate le rostește. Și spune, indiferent cât de multă suferință produce. Spune despre el, fără să gândească la relație, la celălalt. Spune despre suferința lui care, nah, se resimte în cuplu. Și spune și nu se gândește că celălalt nu primește decât un singur și simplu mesaj: nu te mai iubesc.

Și nu puțini dintre noi reacționăm când nu ne mai simțim iubiți. Când analogic ni se transmite că nu mai contăm pentru celălalt. Ne retragem și facem gesturi nesăbuite, atrăgând nenorociri asupra noastră, ca o răzbunare, să sufere celălalt. E vina lui. Nu mă mai iubește. Atât de dureros!

revolutionary-road-trailer

Un film ca o oglindă. Ilogic de real. Un film de o intensitate emoțională cum numai în viața de zi cu zi mai putem întâlni. Un film cât o felie de realitate. Realitatea, o „deziluzie ridicolă.

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s