Uneori e mai bine, uneori e mai rău

Port la mână un bănuț de argint, inscripționat, pe care mi l-am cumpărat de pe Maria’s Ladybugs. Ce scrie pe el?

Pe o parte a bănuțului scrie Da iar pe cealaltă parte a bănuțului scrie Nu. Textul e inspirat din trusa de întreținere a stimei de sine, a Virginiei Satir, pe care vă recomand să o citiți, să v-o însușiți, să vă ghidați după ea, pentru că este, la propriu, un text care schimbă vieți. Schimbă perspectiva pe care o porți după tine zi de zi, an de an, despre tine și despre ce puteri ai tu asupra ta. (Și, între noi fie vorba, puterile asupra ta sunt nelimitate. Doar că nu știm noi cum să le folosim).

17555450_10210934686415447_288739239_n

Ce voiam eu să transmit prin dezvăluirea legată de bănuțul pe care îl port la mână? Că este în regulă ca uneori să spui Da, atunci când ceva ți se potrivește și este în regulă să spui Nu atunci când ceva nu ți se potrivește.

Și dacă s-a întâmplat să spui Da deși ai fi vrut să spui Nu, sau ai spus Nu deși ai vrut să spui Da, e în regulă. Nu-i ca și cum ceva în viața aceasta ar fi irevocabil.

Omul are dreptul (ba chiar obligația, dar asta e altă discuție) să se gândească și să se răzgândească. Să simtă azi într-un fel și mâine în alt fel. Fără să fie acuzat de inconsistență, fără să fie judecat, fără să fie criticat și responsabilizat pentru altceva decât pentru grija asupra binelui propriu.

Așa că, pentru toți cei care sunt duri cu ei înșiși, pentru cei care cred că e de datoria lor să fie cei mai buni, care simt obligația față de părinți, copii, parteneri, șefi sau colegi, să fie perfecți, să fie fără de greșeală, să fie întotdeauna în gardă, pentru toți cei care simt cum cedează la un moment dat, aș vrea doar să știe că totul e în regulă, că ei dețin și Da și Nu și știu, intuitiv, să le folosească în favoarea lor. Cât de mult contează să te poți detașa de tiparele pe care le iei după tine fără ca ele să îți aducă mulțumire. Să lași deoparte ce crezi că gândesc ceilalți despre tine, și să îți permiți să fii așa cum vrei tu să fii. Uneori mai bun, uneori mai puțin bun. Uneori retras, uneori sociabil, uneori mai vesel, alteori mai trist. Tu ești. Este singura certitudine. Ce urmează după, este doar o chestiune de alegere. Alegerea ta.

Așa că, dacă ai ajuns să citești acest mesaj, înseamnă că și tu, ca și mine, ai nevoie uneori de cineva care să îți aducă aminte că uneori e mai bine, uneori e mai rău. Și că așa e să fie ca totul să fie în regulă.

Port la mână un bănuț de argint, și el îmi reamintește ca eu pot Alege pentru Mine când să spun Da și când să spun Nu.

Cu cel mai mare drag,

Iulia

2 gânduri despre „Uneori e mai bine, uneori e mai rău

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s