5 pentru #8 Yoga

17310682_10210840870310103_707503621_o

Nu sunt nici pe departe o persoană activă. Merg la sală pentru a doua oară în viața mea (la modul că e a doua oară când merg mai mult de trei ședințe), și nu am pasiuni care să includă alergatul, cățăratul, participarea la maratoane sau alte cele.

Adică…nici nu știu să înnot. Pentru mine, bălăceala e pur terapeutică. În fine…ideea e clară: nu sunt genul de persoană atletică. Însă (și asta e iar ceva destul de clar) sunt foarte focalizată pe dezvoltare personală, pe creștere, evoluție și pe îmbunătățirea traiului de zi cu zi (adică totuși, la urma urmei sunt psihoterapeut. Am fost „antrenată” să duc o asemenea viață. Dar mi se potrivește de minune).

Și, cum ziceam puțin mai sus, sunt într-o perioadă în care merg la sală. Dar merg doar pentru două programe: Pilates (pentru tonifiere) si Yoga (pentru deconectare). Nu e prima dată când cochetez cu yoga, de aceea poate că e timpul să scriu despre asta.

Prima și prima dată am descoperit yoga la un studio din Iași. Cică acolo făceam pilates, doar că, eu mergând la ședințele de dimineață, de la ora 9, fiind de cele mai multe ori singură, pilatesul era mai mult o yoga de energizare. Sigur, și din discuțiile cu antrenorul meu de atunci, am prins un interes față de această activitate. Dar, la un moment dat, s-a rupt totul pentru mine, nu mai participam la antrenamente, aveam o nuntă de planificat, aveam mutarea la Bacău de organizat, așa că numai la Yoga nu m-am mai gândit.

17310856_10210840882350404_1373804850_o (1)

Apoi, pe la sfârșitul anului 2015, am descoperit-o pe Adriene și canalul său de youtube: „Yoga with Adriene”. Mi-nu-na-tă! Adorabilă, de-a dreptul! Am făcut un timp yoga acasă, dupa filmulețele sale și vă spun mai jos care au fost efectele.

Însă apoi m-am îmbolnăvit de hipertiroidie (în urma unei perioade foarte stresante din viața mea) și am trecut prin stări depresive asociate acestei boli, neavând chef și energie nici pentru a îmi susține activitățile necesare supraviețuirii, așa că, și de data aceasta, Yoga a căzut undeva pe un loc mult prea departe în lista mea de priorități.

Ca sursă de inspirație autohtonă ar fi Suntuncopac. O urmăresc pe canalele de socializare, mi-aș dori să fiu sub îndrumarea ei, măcar la un curs, două, mă fascinează bunătatea și iubirea pe care le răspândește și, cum spuneam, mă inspiră cu capacitatea sa de a vindeca, până și la distanță, virtual. Și în plus, are niște salopete de Yoga extraordinare!

Bun, dar ca să justific și titlul postării, iată cele cinci argumente ale mele, în favoarea practicării de Yoga:

17349134_10210840873230176_1750905405_o

1. Pentru beneficiile pe care le are asupra corpului meu (de cele mai multe ori anchilozat, de la stat la birou, lipsit de elasticitate, lipsit de vitalitate, blocat și cu puncte dureroase, corp care trosnește din toate încheieturile, la propriu…).

2. Pentru beneficiile la nivel mental. Mă liniștește, mă calmează, mă eliberează. Mă face să mp simt ușoară dar în același timp împămăntenită și distanțată de rău. Mă întoarce cu ochii minții către mine, așa cum sunt, așa cum aș ăutea să fiu, așa cum îmi doresc să fiu. Toate trei în unitate.

3. Pentru pozitivismul cu care îmi dau seama că mă pot încărca prin yoga. Nu mi-am strâns niciodată salteaua fără să zâmbesc, fără să simt că sunt în regulă, așa cum sunt, uneori mai bună, uneori mai puțin bună, uneori mai motivată, uneori mai capabilă, alteori mai lentă. Dar zâmbetul de după yoga, pentru mine, e acceptare. Și acceptarea mă face întotdeauna să zâmbesc.

4. Pentru modelul de altruism pe care îl învăț și îl apreciez la cei cu care împart această preferință pentru practicile yoga. E mare lucru să vrei să împarți cu ceilalți absolut tot ce știi. Și rare mi-au fost momentele în care am surprins la oameni această tendință. Însă nu știu cum se face că, atunci când vine vorba de yoga, lucrurile stau diferit. E ceva natural ca cine știe, să împărtășească fix așa cum vede el lucrurile. Ține cu siguranță și de stilul asumat, de integritate, al acestor practici.

5. Pentru că mă organizează, mă stabilizează, mă ajută să îmi eliberez creativitatea, energia constructivă și cel mai și cel mai mult: pentru că îmi plaaaaace. Și dacă acum îmi place, de ce să nu fac acum treaba asta cu yoga? Nu asta e și ideea? Să trăim prezentul, că de viitor cine este sută la sută sigur?

Namaste!

Iulia

17273570_10210845216018743_1793145522_o

Un gând despre „5 pentru #8 Yoga

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s