Viața în trei de R sau despre Relații, Respect și Răbdare

Aveam în facultate o prietenă foarte bună. Genul de prietenie pe care numai în facultate le poți lega. Mai ales când faci facultatea în alt oraș și ești pentru prima dată pe picioarele tale. Vorba vine, ca bani tot de la ai mei primeam…

Frumusețea a fost că am și stat împreună destul de mult și am împărțit multe seri de discuții, la cartofi pai, paste, pizza și bere brună. Multă filosofie, că amândouă vorbim mult (încă) și abstract (normaaal), multă psihologie, că deh, asta studiam, ceea ce face ca amintirea acelei perioade să fie amintirea momentului în care eu m-am definit ca persoană.

Ei, și pe lângă cartofi pai, paste, pizza, bere, psiho-filosofie, abstract și alte cele, ne-am uitat și la o miiiieee de filme, filmulețe și seriale. Preferatul nostru, ca și prietene? În mintea Ericăi. Nu vă povestesc acum serialul, că nu asta e ideea. Dar, mentorul tipei de tot încerca să înțeleagă ce-i în mintea ei (mentor pe care noi îl vedeam ca pe psihoterapeutul model de urmat, cel de chiar știe ce-i în capul cuiva dar nu vrea să spună, că fiecare trebuie să descopere singur ca să înțeleagă) avea o vorbă: suntem suma deciziilor noastre.

Prin fraza asta m-am definit o lungăăăă perioadă de timp. Și nici acum nu mă dezic de ea. Este, dacă vreți, motto-ul meu în viață. Că tot scriu eu despre asumare, integritate și acceptarea deciziilor pe care le luăm.

Însă, după facultate, când am început modulul de formare în psihoterapie sistemică, focusul s-a schimbat cumva cumva, și am început să ader și la ideologiile noi, cu care am tot venit în contact. Și la fraza de mai sus, adaug acum și că: noi suntem și suma relațiilor noastre.

Și de ce-am zis că adaug, în loc să zic că am înlocuit? Pentru că suma deciziilor mele presupune relația cu mine, iar suma relațiilor mele, presupune, evident relațiile cu ceilalți oameni.

15908990_10210231973488063_2091657339_o

În același timp, suma decziilor mele presupune respectul pe care eu mi-l acord. Deciziile mele respectă, în primul rând, nevoile mele, puterile mele, dorințele mele, pe când suma relațiilor presupune respectul pe care eu îl port celor din viața mea. Respectul vis-a-vis de diferențele dintre noi, în raport cu asemănările, dar și individualitatea fiecăruia dintre noi.

15502927_10210231988768445_72278139_o

Ei bine, și totuși, ce au aceste două fraze în comun dacă orientarea lor este spre poli opuși ai realității persoanei noastre? Din start m-am gândit la răbdare. Pentru că e nevoie de răbdare și cu tine și cu ceilalți. Răbdare ca deciziile tale să acționeze în favoarea ta. Răbdare ca relațiile să se sedimenteze. Răbdarea e fix ca apa ce leagă aluatul, când încerci să faci pizza (că tot am mancat eu atata pizza în facultate).

15902775_10210232031529514_953208865_o

Și aceștia, dragii mei, sunt cei trei R pe care eu îi consider a fi de o importanță majoră:

Relații / Respect / Răbdare. Când cei trei sunt aliniați în viața noastră, când nu e un R mai important decât celălalt, când ajungi să înveți să îi folosești în raport cu celelalte „litere”, poți forma „numele” tău.

15879412_10210232055090103_815473679_n

Exercițiul nu e greu. Aș putea să fac asta cu fiecare literă din alfabet (sau aproape fiecare literă…). Că doar așa, literă cu literă, ne citim și ne vorbim pe noi.

Nu-mi rămâne decât să spun: la Rrrevedere !

Iulia

2 gânduri despre „Viața în trei de R sau despre Relații, Respect și Răbdare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s