Din sugarfree în sugarless

15045342_10209696923312143_771704642_o

Buuun, dupa o săptămână de la lansarea provocării de a renunța la procesate, am ajuns la câteva concluzii. La unele mă așteptam și mă pregătisem să le contracarez, la unele, însă, nu mă gândisem deloc. Normal. Ca în viață, nu poți controla totul și chiar și ce ți se pare că poți, se poate schimba atât de repede…Oricum, iată ce am observat eu în prima săptămână de mâncat sănătos

  • E foarte greu să îi refuzi pe ceilalți, mai ales în situațiile delicate, la un priveghi, la o aniversare, într-o vizită pentru care oaspeții s-au pregătit cu ceva bun.

Soluție: servești o porție redusă. E un compromis, dar e sănătos și pentru regimul meu și pentru rlațiile mele.

  • E foarte greu să demarezi acest ”proiect” având alături un partener care dezertează chiar din prima zi… Când faci ceva cu gândul că va fi bine și pentru celălalt ești sortit eșecului și frustrării și așteptărilor ireale. Fac greșeala asta din când în când, pentru că nu am renunțat să cred că fiecare poate fi motivat prin ceva.

Soluție: Mi-am luat timp să mă gândesc la mine și la care au fost obiectivele mele în acest demers. Motivarea celuilalt se face și prin propriul model și, dacă vrei să schimbi ceva în propriul sistem familial, schimbă la tine și vei atrage negreșit schimbări și la ceilalți (e unul din principiile de bază ale psihoterapiei sistemice și nu știu cum de mi-a scăpat).

  • E foarte greu să găsești timp pentru a găti. Și asta a fost cea mai mare provocare a mea. Pentru că serile mi-au fost complet ocupate, ba cu vizite, ba cu ședințe de psihoterapie, așa că, în jur de ora 21, când ajungeam acasă, gătitul era ultima mea grijă. Am mâncat sănătos, dar rece…legume, fructe, brânză. Singurele mâncăruri gătite au fost preparate dimineața, dar doar ceva simplu, rapid, fiert sau pe grătar, cel mult.

Soluție: planificarea meniului pe zile. Ceva ce am pregătit azi, incluzând și lista de cumpărături de făcut azi, duminică. Tocmai ca să nu mai fiu nepregătita. Dacă știu exact ce am de gătit, pot să îmi pregătesc din timp ingredientele (dimineața) și mă pot mula după ce program am în ziua respectivă. Bine, nu zice nimeni că va fi o listă de neclintit. Ideal ar fi să am scrise mâncărurile pe care știu că le pot prepara repede. Și ce dacă mănânc două seri același fel. Sănătos să fie.

  • Obiceiurile vechi mor greu. Da, mor greu, dar ideea nu a fost nici măcar ca ele să moară ci ca ele să se transforme. Vreau să ajung în punctul în care puterea alimentară să fie restabilită, în favoarea alimentelor naturale, cele procesate să fie doar mici mofturi, de care fiecare are nevoie și care sunt sănătoase în doze mici și rare. A doua zi am simțit că procesatele îsi pierd dictatura și că își revendică drepturile. Am fost irascibilă, am simțit nevoia de a regândi nevoia de a trece la sănătoase, m-am simțit prizoniera neputinței.

Soluția: Mi-am făcut frumos o cană de ceai Relax de la Yogi, m-am calmat, am tras aer în piept, mi-am spus că o să treacă și mi-am oferit două cubulețe de ciocolată neagră 85%.

Pentru mine, săptămâna a fost una a negocierilor dintre nevoie și plăcere. Și sunt plăceri la care nu vrea să reunț, pentru că au o semnificație sentimentală importntă și reconfortantă. Cafeaua cu aromă. Siropul e zahăr curat, procesat, cu multe chestii adăugate. Dar, e plăcerea mea să o beau, măcar la două zile. Viața e făcută din nevoi și din plăceri, așa că… Aaaa….și merge de minune cu seara pizza, vinerea, când sfârțitul săptămânii se sărbătorește la noi în casă.

Fix ce spuneam, nu vreau ca vechile obiceiuri să moară, ci doar să stea la locul cuvenit. Nu vreau extreme, caut echilibrul. Vreau o selecție conștientă între binele meu și răul meu. O reechilibrare a formulei mele chimice.

Cu mare drag,

Iulia

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s