Ghid de echilibrare a balanței vieții

O fi clar pentru toată lumea că echilibrul este o noțiune abstractă și că se definește într-un cadru personal, în funcție de influențele contextuale avute pe parcursul dezvoltării fiecăruia în parte?

Echilibrul nu este o ustensilă pe care ori o ai ori nu o ai. Este o constantă în viața fiecăruia, de la care ne abatem mai mult sau mai puțin. Mai rar sau mai des, cu consecințe mai rele sau mai bune.
 
Pentru mine, echilibrul este măsura în care pot prioritiza fără a ma pierde în favoarea celorlalți, măsura în care mă pot iubi pe mine ca mai apoi să îi pot iubi pe ceilalți, măsura în care îi ajut pe ceilalți și asta mă ajută și pe mine. Măsura în care pot fi aceeași în orice situație.
 
Dar, având această claritate asupra constantei numită echilibru, nu e deloc nesănătos să depășim din când în când linia, într-o parte sau alta.
 
Sunt momente în viață când ceilalți au mai multă nevoie de manifestarea iubirii față de ei, și mai puțin față de noi și, bineînțeles, sunt momente în care iubirea față de noi primează și chiar are nevoie și de iubirea celor din jurul nostru.
 
Ca o balanță a vieții noastre, echilibrul intervine între cele două talere ale sale. Dar ce balanță e veșnic în echilibru, și cum am ști că e în echilibru dacă nu am ști ce e dezechilibrul? Mișcarea continuă a celor două talere determină stabilirea echilibrulu acestora.
 
Așadar, acest ghid de utilizare a echilibrului este, de fapt, ghidul măsurii în viață. Răspunsul la „ce cantitaăți punem în talere ca ele sa fie egale?”
Pentru că sigur cunoașteți veșnica întrebare : ”Ce e mai greu? Un kilogram de cuie sau unul de pene?” Ei bine, în fizică ele or fi egale, însă în metafizică, ce tare doare un cui înfipt în spate sau în piept și ce mult te înalță o pană dintr-o aripă.
Ca să nu devin mai sentimentală decât e cazul, iată ce va propun eu pentru a vă echilibra balanța:
  • Se identifică problema care pune balanța în dezechilibru.
  • Se scrie pe o hârtie și se trasează o linie în mijlocul foii, să se departajeze cele două talere ale balanței.
  • Pe un taler (adică pe o parte a foii), se trec toooaaate relele la care vă puteți gândi că ar fi provocate de problemă, la toooaate pierderile pe care le-ați suferit din cauza ei. Descărcați-vă pe foaie, că nu o va citi nimeni, va fi a voastră să o păstrați. Când simțiți că ați epuizat cam tot ce era de scris, beți un pahar cu apă. Luați-vă ochii de la hârtie, mergeți la baie sau mâncați ceva. De 10 minute de detașare aveți nevoie ca să puteți trece la talerul următor.
  • Abia acum sunteți pregătiți să lucrați la echilibrul balanței personale. Începeți prin ce e mai ușor, răspunzând la întrebarea: este ceva ce am pierdut și pot recupera? Dacă răspunsul e nu, atunci tăiați enunțul din talerul negativ. Dacă răspunsul e da, treceți în talerul pozitiv cum ați putea să faceți să recuperați ce ați pierdut. Scrieți toate soluțiile ce le puteți imagina, oricât de absurde vi s-ar părea. E foaia voastră si voi aveți de găsit soluții, fără rușinea că altcineva ar putea citi hârtia.
  • Apoi, mergeți către lucrurile mai profunde, către relațiile impactate și gândiți soluții pentru a le echilibra. Că e nevoie de iertare, de înțelegere, de compromis sau, din contră, de despărțire, de renunțare, de egoism, dacă simțiți că e nevoie de ele în talerul pozitiv, atunci oferiți-vă libertatea să le puneți acolo.
  • În final, contemplați balanța și vedeți ce a rămas netratat, poate fiind netăiate conștientizați că nici nu e chiar atât de rău că ele sunt acolo, sau că unele lucruri pot trece dintr-un taler în altul, sau pot să dispară pur și simplu când ceva de mai sus a fost abordat și rezolvat.
De felul meu lucrez cu pix și hârtie, pentru că îmi vine mai ușor să identific și să nu pierd nimic din vedere. Și da, păstrez, apoi, munca mea, într-un dosar, că nu se știe când mai am nevoie.
 
Însă, dacă puteți face acest exercițiu în spațiul mental, e la fel de bine. Oricum, schimbarea, odată identificată, nu o veți mai uita chiar dacă nu e scrisă. Și, în caz că nu vă simțiți în stare să fiți atât de deschiși, sau credeți că aveți nevoie de îndrumare, datele mele de contact le găsiți aici
Desigur…dacă sunt în apropiere, dacă nu, vă invit să citiți aici despre cum să alegeți un specialist pe măsura voastră.
 
Vă doresc o balanță cât mai echilibrată, talere cât mai pline, căci cu cât mai pline talerele, cu atât mai conștientă viața. Și stați cât mai mult în echilibru, ca acest copac ce își găsește stabilitatea chiar și în pantă.
Cu drag,
Iulia
14914566_10209612668125816_1299166465_n

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s