Cele cinci libertăți esențiale

Cele cinci libertati esentiale (asa cum le numesc eu) apartin tot Virginiei Satir (a carei declaratie pentru stima de sine o puteti citi tot la mine pe blog, aici).
Vreau neaparat sa vi le impartasesc pentru ca, daca sunteti acum suficient de pregatiti (si eu zic ca sunteti, daca inca cititi pe blog si dati de aceasta postare), va vor deveni mai degraba principii de viata, nu doar niste enunturi citite undeva, candva.

Eventual, pana va obisnuiti sa va ghidati dupa ele, le puteti scrie frumos pe o hartie A4 si le puteti pune pe frigider, sub colectia de magneti (sigur aveti asa ceva), dar sa fie totusi vizibila.
V-am facut curiosi? Bine. Hai sa va enumar totusi si libertatile:
1. Libertatea de a vedea si de a auzi ceea ce este, nu ceea ce ar trebui, a fost sau va fi.
Adica libertatea de a accepta ceea ce auzi si ceea ce vezi, fara sa resimti presiuni din partea vocilor (interioare sau exterioare) sa auzi si sa vezi altceva. Aa… si libertatea de a face asta chiar in momentul in care vezi si auzi…nu dupa ce gandesti situatia pe toate partile.
2. Libertatea de a spune ceea ce gandesti si ceea ce simti, in loc de ceea ce s-ar cuveni.
Ei, aceasta libertate e dificil de asimilat si mai ales de pus in practica, deoarece e atat de sensibil subiectul cu spusul a ceea ce gandesti si cu ranitul celor care te aud. Daar, e in regula, ca atunci cand incerci sa le spui celorlalti ce simti sau ce gandesti, sa spui exact asta. Nu ce vina sau ce responsabilitate au ei in asta. Deja nu mai spui despre tine ci vorbesti pentru celalalt si asta nu e o libertate ci, mai mult, o scapare fix de libertatea pe care o cauti.
3. Libertatea de a simti ceea ce simti, in locul la ceea ce ai putea simti.
 Asta ar trebui sa fie usor caci de sentimentele noastre nu putem fugi oricat ne-am dori. Si libertatea aceasta nu face decat sa te ajute sa te eliberezi de conflictul clasic intre ceea ce simti si ceea ce ar trebui sa simti, sau de presiunea a ceea ce ai putea sa simti. Pentru ca e mai mare pericolul de a ceda presiunii ca ai putea sa simti lucrurile altfel, decat ca trebuie sa simti altfel. In masura in care reusesti sa identifici ceea ce simti chiar in momentul trairii, esti deja pe drumul cel bun catre acceptare.
Atentie: libertatea zice sa simti ceea ce simti. Nu sa sari cu doi pasi inainte spre a comunica ceea ce simti, sau a te purta in conformitate cu ceea ce simti. Doar sa accepti sa simti ceea ce simti.

 

4. Libertatea de a cere ceea ce vrei, in loc sa astepti mereu permisiunea.
 De obicei, cu totii intampinam greutati in a refuza ceva ce ni se cere si ne vine greu sa onoram. Daramite sa cerem ceva ce ne dorim pentru noi, sa cerem ceva ce credem ca ni se cuvine, sa cerem ceva doar pentru ca ne apartine. Daaar, daca ne focalizam si pe modul in care cerem ceva si daca intelegem ca ni se poate raspunde si cu Da si cu Nu, atunci nu ar trebui sa mai fie atat de greu sa cerem, in loc sa asteptam sa ni se ofere si apoi sa fim frustrati ca primim, dar nu primim ce ne dorim.
Capcana in care poti cadea incercand sa iti asiguri aceasta libertate ar fi sa incepi sa faci abuz de ea si sa o folosesti cu alte scopuri decat cele de autoimplinire. Cand ceri pentru ca ai alte motive decat sa fii fericit, sa nu te astepi sa simti implinire, multumire si bucurie sincera

 

5. Libertatea de a-ti asuma riscuri in nume propriu, in loc sa alegi sa fii mereu in siguranta, sa nu „zgaltai barca”.
Ultima libertate nu face, dupa parerea mea, decat sa le insumeze pe celelalte. Deoarece ele in sine presupun sa iti asumi riscuri, sa iesi din zona de confort, sa „gandesti in afara cutiei”, aceasta ultima libertate le confirma pe celelalte patru, ca o ultima afirmatie ce pecetluieste hotararea ce te-a adus in fata acestui articol: ” Vreau sa fiu liber”.
Iti doresc sa poti trai dupa aceste libertati, esentiale pentru o viata constienta, pentru un trai fericit si implinit.
Pana data viitoare,

Fii liber!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s